Gå till innehållet
Fotoklubben Obscura FOTOKLUBBEN OBSCURA Sök
Meny

Verksamhetsberättelsen 2016 - 40 år med Obscura

Vi från styrelsen tänkte prova något nytt och för första gången lägga upp verksamhetsberättelsen för Fotoklubben Obscura på vår egen hemsida, så besökande kan se vad som har hänt under föregående år.

Ett stort tack till Susie Johansson, Obscuras sekreterare, som har gjort detta otroliga arbete med att få ihop en verksamhetsberättelse för 2016.

Vill även passa på att tacka våra verksamhetsgranskare, Christer Svedmark och Rainer Åkerblom, för att de sätter ned tid för att gå igenom Obscuras ekonomi för att kontrollera att allt har gått rätt till.

Verksamhetsberättelse 2016

Fotoklubben Obscura r.f. 40 år permalink to heading Fotoklubben Obscura r.f. 40 år

Översikt permalink to heading Översikt

Fotoklubben Obscura r.f. har i dagsläget ca 130 medlemmar. Medlemsmöten hålls den andra tisdagen i månaden förutom månaderna juni, juli och augusti då föreningen har sommarlov. Medlemsavgiften är förnärvarande €25 per år, och när man går med i klubben tillkommer en inskrivningsavgift om €25. Medlemsavgiften har varit densamma under många år. Personer under 21 år, behöver ej betala någon inskrivningsavgift.

Fotoklubbens medlemmar har fri tillgång till föreningens klubblokal, där i ingår fotostudio, bibliotek med ett stort utbud av diverse fotoböcker, och tidningar, dator, scanner och projektor. Fotoklubben får varje år ett verksamhetsbidrag, som används till bland annat, fortbildningar, kurser, fotoutställningar och föreläsningar, vilka arrangeras av fotoklubben Obscura. FK (fotoklubben) tycker att det är en viktig del av verksamheten, att kontinuerligt arrangera foto-och-bildbehandlingskurser och diskussionsgrupper för att utveckla medlemmarna och att hålla sig uppdaterad av vad fotomarknaden har att erbjuda. Detta uppskattas av medlemmarna.

FK Obscura ger även ut en fotokalender- Ålandskalendern, sedan 1980, och anses av landskapet, vara en viktig dokumentation av Åland, och den arkiveras av Landskapet Åland. Kalendern trycks upp i varierande antal från år till år, år 2015 var antal 4000, och den säljs till allmänheten, turister, företag och myndigheter. Kalendern är den enskilt viktigaste inkomsten för föreningen, då försäljningen möjliggör att vi kan hålla oss med egen klubblokal. FK Obscura hyr en lokal i den s.k. Kulturfabriken på Fabriksgatan 4 i Mariehamn. Klubben har där gott om rum för att hålla sig med en egen rikligt utrustad studio, bibliotek, mindre samlingsmöjligheter för möten osv. Här finns även ett litet kök, där vi kan koka kaffe vid våra medlemsmöten.

Ordförande har ordet permalink to heading Ordförande har ordet

”När jag ställde upp som ordförande för fotoklubben 2013, tänkte jag att jag ville skapa tillfällen för medlemmarna att utvidga sina vyer och lära sig av varandra, både i bildsyn och kamerateknik. Genom bildkritik-, bildredigering- och studiotillfällena, och även på senare tid ”gör din egen utrustning”, har vi lyckats göra intressanta möjligheter för medlemmarna att öka sitt kunnande inom kamerateknik, bildseende och framförallt skapa diskussioner.

2016 har bjudit på många intressanta bemötanden, diskussioner, bildvisningar och utställningar. Men har även varit ett rätt ansträngande år, då Fotoklubben Obscura fyllde 40 år.Vi fick glädjen att under vårt 40 årsjubiléum lyssna på intressanta bildföreläsare så som Simon Cederquist, timo Hissa och Nayab Ikram under vår lilla fotofestival som anordnades under april månad. Fotofestivalen var även öppen allmänheten.

I oktober månad hade vi en jubileumsmiddag på Ålands Fotografiska Muséum för medlemmarna där samtliga var bjudna. Matts Stenlund var inbjuden artist, och framförde ett väldigt omtyckt kåseri som bjöd till många glada skratt och tillsammans hade vi en trevlig kväll.

Jubiléumsutställningen anordnades på det nyöppnade Ålands Kulturhistoriska Muséet. Denna utställning var den största som Fotoklubben Obscura någonsin har ordnat, med 29 fotografer som bidrog med 87 bilder. Utställningen var välbesökt under vernissagekvällen och nästan lite svårt att röra sig runt i salen. Totalt var det ca 2000 personer som hade besökt utställningen tills den plockades ner i januari 2017.

Nu blickar vi framåt och börjar tänka på vårt 50 års jubiléum.”

Patrik Almblad, ordförande sedan 2013

Allmänna händelser under året 2016 permalink to heading Allmänna händelser under året 2016

FK Obscura samarbetar aktivt med både svenska och finlandssvenska fotoklubbar bland annat tävlingar, utställningar och utflykter. FK har fortsättningsvis hyrt in sig i Kulturfabriken under 2016. Däremot har själva verksamheten i övrigt lagts ner inom Kulturfabriken, och det stora samlingsrummet vi tidigare fått hyra, har nu klubben blivit av med, då utrymmet nu hyrs ut till Dansinstitutet. Därefter har vi fått ha medlemsmöten i vår klubblokal, som dessvärre inte kan husera alldeles för många personer. Under året som gått, har medlemmar deltagit i ett antal fototävlingar och de har som vanligt lämnat in ett stort antal fotografier. Årets stora utställning “Kollektion”, en jubileumsutställning, hölls på den nyrenoverade Ålands Kulturmuséum, FK Obscura fick den stora äran att vara den första utställaren där! Det var 27 fotografer som fick ett visst utrymme, där alla bilder man visade, skulle höra ihop, därav namnet på utställningen. Det var Obscuras största utställning någonsin. Vernissagen hölls den 17 november, och det var många besökare. Samtidigt hade FK även bokrelease för sin bok ”Svart-vitt”, som gavs ut med tanke på FK 40års firande.

Vår- och höstmöte hölls stadgeenligt. Utöver dessa möten, har även nio (9) övriga medlemsmöten hållits traditionsenligt under året.

Medlemsbrev skickas ut till alla medlemmar i början av året, med innehåll över klubbens planerade verksamhet under år 2016. Information över verksamheten finns utöver detta, på klubbens Facebooksida, föreningens hemsida, föreningsspalterna i lokaltidningarna och via e-post. All klubbens verksamhet planeras i stort på årets första styrelsemöten, och kan förstås därmed ändras om något oförutsett händer.

Årets Bild 2015 permalink to heading Årets Bild 2015

Årets Bild 2016 valdes traditionsenligt, utav medlemmarna själva, på årets första medlemsmöte. Alla bidrag hängs upp och blir tilldelade ett nummer, och medlemmarna får gå runt och lägga ett visst antal poäng på bilderna. Poängen räknas ihop, och således väljes de tre bästa bilderna ut. Ett populärt inslag och ett 20tal bilder lämnas in.

Susanna Eklund - I pris
Susie Johansson - II pris
Berit Sundman - III pris

Årets Fotograf permalink to heading Årets Fotograf

Årets fotograf 2016

På årets första styrelsemöte väljs årets fotograf ut. Det brukar vara en relativt kort diskussion kring detta, och även i år stod valet ganska snabbt på vem som skulle tilldelas denna ärorika titel. Årets fotograf får gärna vara en aktiv medlem, mångspråkig i sitt arbete, kreativ i sitt bildflöde och utvecklande. Valet föll i år på Siv Mattsson, vars arbete synts aktivt på Facebook, där hon lägger ut en mängd fotografier titt som tätt. Siv höll sin utställning på ÅHS, i korridoren utanför Hälsocentralen, och redan under sin vernissage, sålde hon ett flertal utav sina bilder. Vi från styrelsen säger bara ”Grattis Siv!”.

Medlemsmöten permalink to heading Medlemsmöten

Under medlemsmötena, ordnas någon form av program. Vi serverar även kaffe med tilltugg, och under kaffepausen går medlemmarna omkring och minglar. Medlemsmötena besöks av ca 20 medlemmar, de gånger någon föreläsare med rang besöker oss, kan medlemsantalet 3 stiga till ca 30. Programmen består oftast av någon form av föreläsning, bildvisning, utflykter, diskussioner, tävlingar samt gästföreläsare.

Detta är i kort vad medlemsmötena innehållit under 2016

Januari Val av årets Bild, och presentation utav årets Fotograf

Februari Andy Horner, bildvisning av hans resa till Galapagosöarna

Mars Besök på Sjöfartsmuséet och Magnus Melins utställning ”Vrakdykning”.

April Vårmöte. Genomgång av verksamhetsberättelsen för 2015 samt diskussion.

Maj Anita Campbell gästade oss från Sverige, och visade sina bilder.

September Ålands Fotografiska Muséum och utställningen ”Så mycket mera än nyheter” med Jakob Saurén som berättare. En sneakpeak på höstens bok ”Svart-Vitt”.

Oktober Patrik visade björnfotografier, Sofia Södergård berättade om fotoböcker, Madeleine Nordberg och Jan Andersson visade bilder från Fulufjället.

November Höstmöte på ÅHS, besökte Siv Mattssons vernissage som hölls samtidigt.

December Julfest. Medlemmarnas egna bildvisningar.

Historik om året som gått - OBSCURA fyller 40 år permalink to heading Historik om året som gått - OBSCURA fyller 40 år

Ett Jubileumsår för Fotoklubben Obscura. Jubileumsåret till ära så ordnades en Jubiléumsfestival på Ålands Sjöfartsmuséum den 23 april, beståend av olika föreläsare som gästade oss, samt en middag efteråt på Restaurang Nautical. Festivalen var öppen för allmänheten mot en liten slant, och det serverades kaffe och bulle i pauserna. Det var en mycket lyckad dag, och både gäster samt föreläsare var nöjda. Ett stort tack till de som skötte om hela festivalen och jobbat med detta i ett års tid. I oktober hade vi även en medlemsmiddag för medlemmarna på Ålands Fotografiska Muséum med uppträdande av Mats Stenlund, som var mycket omtyckt.

Utflykter och resor under 2016 permalink to heading Utflykter och resor under 2016

Medlemmar åkte på sin sedvanliga vårutflykt i maj. I år bar det av till Lumparland och Puttes Kvarnsåg. Allt medans Putte berättade om kvarnens historia sprang medlemmarna runt och fotograferade, både sig själva och materiella ting. Därefter var vi till Ollas och där det bjöds på lunch i en underbart vacker miljö. Vi hade vädrets makter på vår sida, så vi kunde sitta ute och njuta av både sol och en och annan besökande katt... När gänget var mätta på både skönhet och mat, for vi vidare till Nybondas hemgårdsmuséum och en liten rundvandring, där tiden stått stilla. Allt som allt en bra dag! Utställningar under år 2016

Fotoklubben försöker vara så aktiv som möjligt i utställningssammanhang, för att få föreningen att synas bland allmänheten också. I år dock, har det varit färre utställningar som bjudits.

Möjligheternas Torg permalink to heading Möjligheternas Torg

Den 27 augusti ordnades i år Möjligheternas Torg, på torget i Mariehamn. Ett forum för alla föreningar på Åland, att få visa och berätta för allmänheten om sin verksamhet på Åland, och en chans att kunna värva nya medlemmar. FK Obscura deltog som vanligt, och i år var temat för agendan ”Att Duga”. Ett tiotal fotografier lämnades in och FK hade fått låna ett stort fint tält av Radioamatörerna där några aktiva medlemmar var med och hängde upp bilderna. Under dagen såldes även några exemplar av boken ”Blickfånget” och några kalendrar. Vädret var soligt, det var många besökande på själva torget. Ett ypperligt tillfälle att visa upp föreningen på.

Fotoklubben Obscuras egen Årsutställning 2016 permalink to heading Fotoklubben Obscuras egen Årsutställning 2016

I år hade FK valt att döpa sin utställning till ”Kollektion” vilket gav medlemmarna en chans att få visa upp lite flera av sina arbeten. Meningen var, att varje fotograf blev tilldelad en yta om 1 (en) x 1(en) meter, och ha en samling bilder som var sammankopplade. Det var ett rekordantal fotografer som var med, hela 29 stycken med 87 bilder. Eftersom alla inlämnade bidrag fick plats, behövdes i år ingen jury att välja bilder.

Vi fick i år hålla vår utställningen på nyrenoverade Ålands Konstmuséum, som första utställare, vilket för oss var en stor ära. Utställningen visade sig vara den största hittills i FK historia, vilket är glädjande. Vernissagen hölls den 17 november, och det var många besökare. Samtidigt som FK utställningen på gick en ny utställning inne på Ålands Kulturhistoriska, vilket bidrog till ännu flera besökare på vernissagekvällen, där folk gick mellan bägge utställningarna. Samtidigt hade Obscura boksläpp med sin jubileumsbok ”Svart-vitt”.

Medlemmarnas egna utställningar permalink to heading Medlemmarnas egna utställningar

Patrik Almblad utställning 2016

Siv Mattsson, årets fotograf, höll sin utställning på ÅHS. Läs mera om detta i separat punkt.

kappa
Ingmar Lundberg

Tävlingar under 2016 permalink to heading Tävlingar under 2016

Sudrets Fotoklubb I 3 år har nu FK Obscura haft samarbete med Sudrets Fotoklubb på Gotland. Varje sommar har vi gemensamt haft en fototävling, för att kunna inspirera medlemmarna även sommartid. Vartannat år har klubbarna lått komma upp med temat och i år var det vår tur. Temat blev ”Jorden runt på en ö”. Dessvärre var det inte många som lämnade in bilder i år, kanhända att temat var för ko mplicerat. Det är Sudrets FK som väljer vinnarna bland Obscuras bilder, och tvärtom. Om man vill veta om motiveringar bakom beslutet finns det att läsa mera om få Fotoklubben Obscuras hemsida.

Fotoklubben Obscura permalink to heading Fotoklubben Obscura

Jan Sundman
Berit Sundman
Jan Andersson

Sudrets Fotoklubb permalink to heading Sudrets Fotoklubb

1
1a
2
3

Konstrundan - Fotomaraton permalink to heading Konstrundan - Fotomaraton

I samband med att Konstrundan anordnas i Finland, är även FK Obscura med och drar på sitt sätt och ordnar ett Foto Marathon, där 5 olika teman att fotografera släpps på ett visst klockslag på nätet, och sedan skall bilderna mailas in till oss. Inom varje kategori, väljs sedan olika vinnare av en jury bestående av FK medlemmar. Vinsterna var äran, bilderna läggs ut på föreningens hemsida, samt lite annat smått och gott som föreningen plockat ihop.

Se resultaten här: Fotomaraton 2016 - resultat

Natur och Tema 2016 permalink to heading Natur och Tema 2016

En fototävling som ordnas mellan de finlandssvenska fotoklubbarna. I år var det Jakobstad som höll i trådarna och i Temaklassen ”Stad” blev det FK Obscuras Jan Sundman som tog hem första platsen med sin bild ”under staden gömmer sig skuggorna” dessutom fick Berit Sundman ett hedersomnämnande för hennes bild ”Dimma”. Grattis säger vi till dem. Det var 7 fotografer representerade från Obscura med sammanlagt 36 bilder.

Dimma - Berit Sundman
Under staden gömmer sig skuggorna - Foto: Jan Sundman

Föreläsare under 2016 permalink to heading Föreläsare under 2016

I april gästades vi av Anita Campbell. Anita har arbetat som hjärnforskare, men efter en olycka har hon börjat fotografera, och idag kan hon livnära sig på detta. Hennes huvudsakliga intresseområde är att fotografera fåglar, och hon har rest över hela jordklotet för att fånga dessa flygande saker på bild. För att få en inkomst, gör hon mycket reklamarbete, installationer inom både den offentliga och privata sektorn, samt en del film för tv. Det var en otroligt inspirerande och givande föreläsning. Vill ni se hennes arbete, har hon en egen hemsida, campbellarts.se.

Anita Campbell

I februari besöktes vi av Andy Horner, som denna gång berättade och visade bilder från en resa han gjort till Galapagosöarna. Otroliga bilder, och en fantastisk berättelse. Vi är så glada att få ta del av hans fotografier.

Projekt inom fotoklubben under året 2016 permalink to heading Projekt inom fotoklubben under året 2016

Bildanalys- Bildbehandlingsgruppen har fortsatt träffas som vanligt under året. Jan Sundman och Gunilla Jansson har varit de dragande personer och skött marknadsföringen på gruppens FB sida. Ett varierande men stabilt antal medlemmar deltar. Gruppen träffas alltid i klubblokalen med 4 veckors mellanrum och har olika teman. Sedan diskuterar man bilden gemensamt.

Studioporträttgruppen har inte varit så aktiv under den senare delen av året, då Tobias Braun som varit dess ledare, har börjat jobba mera kvällar, men tanken är att den ska fortsätta i mån av möjlighet under 2017.

Samlingsutrymmet i Kulturfabriken I månadsskiftet januari-februari lades projektet ner, som landskapsregeringen bidragit med projektpengar till för Kulturfabriken som enhet, vilket gjorde att vi blev av med det gemensamma samlings- och konferensrum som vi haft tillgång till. Under den senare delen av året har vi försökt att hålla medlemsmöten på olika platser, men det visade sig med tiden att så länge det aktiva besökande medlemsantalet hålls kring 20-25 personer så ryms vi bra in i vår klubblokal. Däremot blir det problem om det kommer någon föreläsare hit som drar mera medlemmar.

Julfest Årets Julfest hölls måndagen den 12 december i klubblokalen. Där bjöds det på glögg, pepparkakor och musik. Medlemmarna hade även med sig bilder så det blev en underhållande kväll.

Styrelsen för 2016 permalink to heading Styrelsen för 2016

Avgående styrelsemedlemmar från 2015 var kassören Therese Andersson, Kenneth Björklund, Mats Elfsberg och Roland Danielsson.

Styrelsesammansättningen för 2016 ser ut som följande: Ordförande: Patrik Almblad Vice ordförande: Tom Eckerman Sekreterare: Susie Johansson Kassör: Camilla Sipinen Tobias Braun Martin Nilsson Susanna Eklund Annelie Söderbo

Verksamhetsgranskare: Christer Svedmark & Rainer Åkerblom

Övrigt permalink to heading Övrigt

Stipendium Fotoklubben Obscura blev tilldelade ett stipendium ifrån Julius Sundbloms minnesstiftelse, tillsammans med Olle och Benita Strömberg. Temat i år var Fotografi. Den 9 oktober åkte 2 medlemmar från styrelsen till Ålands Fotografiska Muséum, där vi fick mottaga detta stipendium under stor pompa och ståt. Hela tillställningen var högtidlig. Bägge lokaltidningarna var även på plats.

Jakobstads Fotoklubbs 70 års jubileum FK Obscura uppvaktade Jakobstads FK på deras 70 års jubileum genom vår medlem Ann-Katrin Hellberg, som är bosatt i Österbotten.

Uppvaktningar Fotoklubben har även uppvaktat medlemmar som fyllt jämnt under året, deltagit i sorgen efter medlemmar som gått bort, och där vi varit inbjudna, tex vernissager och dylikt.

Bokrelease ”Svart-vitt” I samband med att Fotoklubben Obscura fyller 40 år, så ges även detta år, ut en bok med bilder framtagna av klubbens medlemmar. Boken fick namnet Svart-vitt, och de medlemmar som lämnat in bilder, fick alla två bilder med i boken. Boken finns till försäljning på de lokala bokhandlarna och även har den sålts på Ålands Kulturhistoriska Museum.

Svart-Vitt