Gå till innehållet
Fotoklubben Obscura FOTOKLUBBEN OBSCURA Sök
Meny

Fotoutställning - Människor och miljöer i Mariehamn runt 1980

Obscura grundades 1976 i Mariehamn och är fortfarande en mycket aktiv förening. En av grundarna var Lennart Alexandersson som började fotografera redan i slutet på 60-talet. Lennart och jag, Tom Eckerman, började i klass 1 A i Övernäs skola 1961. Vi är numera också polare i Obscura. Lennart berättade en gång att det i Ålands Museums källare skulle finnas flera kompletta utställningar som föreningen producerade runt 1980.

I samband med Staffan Beijars fotovisning i Modellstaden i november blev det tal om dessa utställningar och om vi kunde komma och kolla in dom. Vilket Staffan tyckte lät som en bra idé.

Så i mitten på januari träffades vi tre i Ålands museums arkiv och gick igenom flera hundra svartvita foton i färdiga passepartout från tre utställningar. Vi var ute efter 25-30 foton som skulle kunna visas i Mariehamnsmuseets källarutrymmen - Alvas Bar, i samband med stadens 160. födelsedag den 21. februari.

Vilket underbart men svårt jobb det var att plocka ut en så liten del av samlingarna och göra prioriteringar. Men vi fick det gjort tillsammans med Jonna Kevin från Miniatyrstadens vänner. Det blev 30 foton av 11 fotografer.

Nu på torsdag 18.2. kl 18-20 är det vernissage för utställningen speciellt för Obscuras medlemmar i Mariehamnsmuseet, Modellstaden Mariehamn på 1920-talet, Ålandsvägen 42, under Mathis Hallen.

Utställningen visas varje lördag mellan 14-16 fram till sommaren.

Medverkande fotografer permalink to heading Medverkande fotografer