Gå till innehållet
Fotoklubben Obscura FOTOKLUBBEN OBSCURA Sök
Meny

Medlesmöte Mars

Till medlemsmötet så kommer Marcus Boman och berättar om sin bok "Skaparkraft" och visar bilder från den.

"_Med boken Skaparkraft ville jag i bild skapa en hyllning till den åländska konsten och dess utövare. Konstnärer och artister som, i vissa fall ända sedan min barndom, djupt påverkat mig och min egen utveckling. Under samtal med konstnärerna var den åländska identiteten, längtan till havet, klipporna och naturen ett ständigt närvarande tema. Med en så stark gemensam identitet var det naturligt att presentera utflyttade konstnärer tillsammans med de som valt att stanna kvar och naturligtvis, tillsammans med de som gjort den omvända resan och flyttat till Åland där de framgångsrikt deltar i både det lokala och internationella kulturlivet. Vid sidan av den starka kärleken till det lilla öriket finner vi alltså även integration, i ordets mest positiva bemärkelse, som ett centralt tema i boken.

Fotograferingarna som tagit två år i anspråk har för mig personligen varit djupt berikande. Jag har vid varje tillfälle mötts av en överväldigande generositet, jag har fått besöka platser som normalt är otillgängliga för allmänheten, vi har diskuterat konstens villkor, historia och framtid, vi har omgivit oss av skapandeprocessens tillintetgörande ångest och skräcken att släppa ut sina ̈barn ̈ i offentligheten till allas beskådande och tyckande. Vi har behandlat de ofta svåra ekonomiska villkor som utgör vardagen för många konstnärer, ensamheten men naturligtvis också drivkraften och glädjen att få ägna sig åt det man älskar._"

ÅLANDSKALENDERN 2020 permalink to heading ÅLANDSKALENDERN 2020

Kom ihåg att vi har också inlämningen av bilder till Obscuras kalender.

Mars medlemsmöte är sista dagen för att lämna in bilder till Årskalendern 2020, så välj ut 12 av era bilder från Åland, som ni tycker att skulle passa i kalendern för de 12 månaderna. Kom ihåg att bilderna i själva skall vara säljande.

Anledningen till att vi minskar ned antal bilderna till 12 bilder per person, är att man skall tänka på årstiderna och dela i fyra (4) mappar med tre (3) bilder i varje mapp.

Mapp 1: VÅR Mapp 2: SOMMAR Mapp 3: HÖST Mapp 4: VINTER

Ifrån styrelsens sida skulle vi gärna vilja se lite mera färger i bilderna.

INLÄMNING permalink to heading INLÄMNING

Lägg sedan dessa på en USB-sticka eller CD/DVD och ta med dem till mötet. Kom ihåg att det skall vara en originalbild och i JPG- / tiff-format. Helst 300 dpi och kom ihåg att bra kvalitet behövs för tryckning.

Ni lämna in högst 12 bilder per person och tänk gärna på årstiderna då ni väljer ut bilderna. En jury kommer sedan att välja ut kalenderbilderna och juryn förbehåller sig rätten att beskära valda bilder om så behövs.

Bilderna lämnas in till medlemsmötet i mars, som hålls tisdagen den 12:e mars.

MEDLEMMARNAS PRIS PÅ ÅLANDSKALENDER 2018 permalink to heading MEDLEMMARNAS PRIS PÅ ÅLANDSKALENDER 2018

Fotografer som får med bilder i kalendern erhåller fem (5) stycken gratisexemplar och äran. Som ni vet sedan tidigare, är det pengarna som vi inbringar på Ålandskalendern som ger oss möjlighet att hålla oss med en klubblokal – så vi hoppas få se många fina bilder inlämnade.

1 – 9 st: 4€ / kalender mer än 10 st: 3,5€ / kalender

Närvarotävlingen permalink to heading Närvarotävlingen

Vi fortsätter med vår nya närvarotävling för klubbmästerskap 2018-2019. Ta med en papperskopia av ett fotografi i storlek ca 20×30 eller 20×20. Fotografierna visas sedan anonymt och de närvarande medlemmarna får rösta fram de bästa bilderna.

1:an får 5 poäng, 2:an får 4 poäng, 3:an får 3 poäng, 4:an får 2 poäng och alla övriga får 1 poäng.

Varje medlemsmöte hålls denna närvarotävling och poängen räknas ihop. I maj 2019 hålls säsongens sista deltävling och klubbmästaren koras.

OBS! Alla medlemmar som deltar i fotoklubbens månadsmöte får ha med sig ett fotografi till tävlingen.