Gå till innehållet
Fotoklubben Obscura FOTOKLUBBEN OBSCURA Sök
Meny

Fotograf Marcus Boman (AX) visar sina fotografier på Galleri NIPÅ

Fotograf Marcus Boman (AX) visar sina fotografier på Galleri NIPÅ permalink to heading Fotograf Marcus Boman (AX) visar sina fotografier på Galleri NIPÅ

Utställningen är en hyllning till den åländska konsten och dess utövare - till de som väljer konstens smala väg med alla dess förbannelser och ögonblick av högsta lycka. Utställningen baserar sig på Marcus Bomans fotobok med samma namn, Skaparkraft, som kom ut 2018.

Vernissage och öppettider permalink to heading Vernissage och öppettider

Vernissage tisdag 19 februari kl.16-18

Utställningen är öppen till fredag 29 mars, vardagar kl.10-16 Galleri NIPÅ, Köpmansgatan 4, Mariehamn

Om utställningen permalink to heading Om utställningen

Med boken Skaparkraft ville jag i bild skapa en hyllning till den åländska konsten och dess utövare. Konstnärer och artister som, i vissa fall ända sedan min barndom, djupt påverkat mig och min egen utveckling. Under samtal med konstnärerna var den åländska identiteten, längtan till havet, klipporna och naturen ett ständigt närvarande tema. Med en så stark gemensam identitet var det naturligt att presentera utflyttade konstnärer tillsammans med de som valt att stanna kvar och naturligtvis, tillsammans med de som gjort den omvända resan och flyttat till Åland där de framgångsrikt deltar i både det lokala och internationella kulturlivet. Vid sidan av den starka kärleken till det lilla öriket finner vi alltså även integration, i ordets mest positiva bemärkelse, som ett centralt tema i boken.

Fotograferingarna som tagit två år i anspråk har för mig personligen varit djupt berikande. Jag har vid varje tillfälle mötts av en överväldigande generositet, jag har fått besöka platser som normalt är otillgängliga för allmänheten, vi har diskuterat konstens villkor, historia och framtid, vi har omgivit oss av skapandeprocessens tillintetgörande ångest och skräcken att släppa ut sina ̈barn ̈ i offentligheten till allas beskådande och tyckande. Vi har behandlat de ofta svåra ekonomiska villkor som utgör vardagen för många konstnärer, ensamheten men naturligtvis också drivkraften och glädjen att få ägna sig åt det man älskar.

Utställningen Skaparkraft som bygger på boken har möjliggjorts tack vare Nordens Institut på Åland (NIPÅ) och direktör Jacob Mangwana Haagendal och jag är otroligt tacksam för allt stöd. Att det sedan skulle vara så svårt att välja bilderna till utställningen, hitta nya mönster och samband samt kombinera bilderna ur ett helt annat perspektiv, kunde jag inte föreställa mig. Varje bild i boken tjänar sitt syfte och är lika viktig men det är väl samma sak som i livet förmodar jag; vanor, ovanor och inlärda programmeringar sitter djupt och är oerhört svåra att ta sig ur. Endast ett brutalt slaktande av principer och fördomar får en att se med nya ögon. Rådet ”Utställningen skall vara en presentationen av dig som fotograf och inte av bokprojektet” var lite som att hugga av en hand men gav mig de riktiga verktygen att gå vidare. Alla konstnärer får tyvärr inte plats men enligt samma princip som i boken har endast bildernas visuella samspel och förmåga att tala med varandra fått styra urvalet. Inte vem som avbildats eller vilka bilder jag tycker bäst om. Jag hoppas att bilderna skall få dig att förstummas, skratta eller gråta när du betraktar dessa fantastiska människor som inget annat kunnat göra än att välja konstens smala väg. Med alla dess förbannelser och ögonblick av högsta lycka.

Om Marcus Boman permalink to heading Om Marcus Boman

Marcus Boman har sedan barnsben ägnat sig åt musik och fotografi och har ännu inte kunnat bestämma sig för vad han skall bli när han blir stor. Musikmagister från Sibeliusakademin i Helsingfors som kompletterats med privatstudier i fotografi, komposition samt form- och färglära. Arbetar sedan 2010 i huvudsak som frilansfotograf med artistporträtt, reklam och produktbilder som största intresse men spännande konsertprojekt kan han aldrig säga nej till. Marcus Boman har publicerats i ett flertal internationella magasin och haft flera separata utställningar.

För mer info se Marcus Bomans hemsida.

Text och bilder är taget från NIPÅs hemsida, https://www.nipa.ax/