Gå till innehållet
Fotoklubben Obscura FOTOKLUBBEN OBSCURA Sök
Meny

Årsutställning 2018 - Tema

** Uppdatering **

Styrelsen lämnade fram förslaget om temat för årsutställningen under mars medlemsmöte i år, och nu är det dags för vernissage för Obscuras årsutställning. Temat för utställning är "SPEGLING" och vi har bett våra medlemmar att tolka dikten med samma titel av Jarl Hemmer, nämligen "SPEGLING"

Vernissagen hålls torsdag 15.11 kl 18:30 - 21:00, i Fotoklubben Obscuras klubblokal på Dalkarbyvägen 4, Mariehamn.

Under vernissagen deltar Ålands Litteraturförening med ett program om diktaren Jarl Hemmer.

"Spegling, ett litet lyriskt program med Jarl Hemmers dikter." permalink to heading "Spegling, ett litet lyriskt program med Jarl Hemmers dikter."

Carina Karlsson och Eva Johansson presenterar poeten och hans verk. Programmet börjar klockan 19 och är runt 30 minuter långt.

Övriga öppettider:

Det kan även hållas öppet andra tider, håll utkik på hemsidan och Facebook.

** Slut på uppdatering **

Under medlemsmötet den 13.03.2018 så meddelade styrelsen om årets tema för årsutställningen som Obscura anordnar under november i år. Tanken bakom detta tema ligger att vi skulle vilja blanda in lite kultur i föreningen. Våra tanker gick tillbaka till en ide som vi hade för en fototävling för några år sedan och som vi nu tänker använda som tema för årets utställning. Med hjälp av kameran skall våra medlemmar försöka avbilda en dikt av Jarl Hemmer.

Jarl Hemmer

Under medlemsmötet nämndes att detta var ett svårt tema att fotografera, men dikten skapar bra möjligheter att vara kreativ i sitt fotograferande och ta en funderare om hur man ska ta sin bild, kanske hittar man nya vinklar som man inte har fotograferat tidigare, kanske hittar man bättre tekniker för att få fram sin vision i bilden. Kom också ihåg att ta hjälp av varandra och våga fråga ifall det skulle vara något som är osäkert. Vi inom föreningen finns för varandra och för att utvecklas som fotografer.

Under vernissagen deltar Ålands Litteraturförening med ett program om diktaren Jarl Hemmer.

Detaljerna om årsutställningen, storlek på utskrifter, plats, etc. är fortfarande under planering och mera information kommer under vårkanten.

Årets tema permalink to heading Årets tema

Dikten som kommer vara årets tema heter "SPEGLING" av Jarl Hemmer.

Havet ligger solblankt och speglar morgonrymden, mitt i spegeln står jag på en klippas röda block. Mil på mil av stillhet. Blott någonstans från vidden kluckar som en klocka ett ensligt fågellock.

Morgon, hur omätligt du breder mot mig famnen, badar mina tankar i ditt blåa reningsdop! Jag vill simma ut i de vita sommarmolnen som tindra där himlen och havet flyta hop.

Kluvna vågen viskar och porlar i mitt öra, djupet andas rusande svalka mot min hud. Ser jag mig tillbaka – ett glittersläp av bubblor brinner över spegeln och brister utan ljud.

Fråga icke rymden hur länge skenet varar, fråga icke vågen vad djupets gud befallt. Simma, simma ut i de vita sommarmolnen! Allting är en spegling, och speglingen är allt.

Spegling av Jarl Hemmer, gjort som en sång permalink to heading Spegling av Jarl Hemmer, gjort som en sång

-> Länk till videoklippet <-

Text: Jarl Hemmer Musik: Otto Palmgren. Sång: Marianne Häggblom, Piano: Lars Sundblom, Kontrabas: Kjell Dahl.