Gå till innehållet
Fotoklubben Obscura FOTOKLUBBEN OBSCURA Sök
Meny

Sommarutflykt - Simskäla, Vårdö

Foto till inlägget: Gunilla Jansson

Information permalink to heading Information

Årets sommarutflykt har vi tänkt att ska gå ut till Simskäla, det är inte alltid man har vägarna förbi denna trevliga ö. Vi har tänkt att det är öppet för förslag när vi väl är på plats. Vi har planer på att vi äter en gemensam lunch ute på Simskäla och ett besök till Anni Blomqvists hus.

Vi möts vid klubblokalen kl 10:00 för att göra en gemensam körning. Finns möjlighet för samåkning.

När: Lördagen den 27:e maj. Möts vid klubblokalen, Fabriksgatan 4 Mariehamn. Vi har tänkt att äta lunch ute på Simskäla så kontakta gärna styrelsen ifall det finns några allergier så kan vi kontakta värdshuset.

Skicka ett mail till styrelsen: [email protected]

För er som undrar vart Simskäla ligger -> Klicka här, Google Maps <-

Anni Blomqvist permalink to heading Anni Blomqvist

Biografi: "Anni Blomqvist var äldst i en syskonskara på tio i ett litet fiskehemman i Simskäla. Hon gick fyra år i folkskola. Hon gifte sig 1936 med sjömannen Valter Blomqvist och fick två söner. Maken och äldre sonen Tommy omkom under en fiskefärd i Bottenhavet 1961, och havet tog även den yngre sonen 1987."

Författarskap: "Hon började sin författarbana som novellist och vann 1949 det finlandssvenska priset i en tävling utlyst av Lanthusmödrarnas Världsförbund, kom sedan sjua internationellt. Hennes romandebut I stormens spår publicerades 1966 som ett minne av mannen och sonen. 1968 kom den andra boken i samma serie om Maja och Jannes liv i det åländska skärgårdslivet under mitten av 1800-talet. Boken följdes av ytterligare tre stycken. Romanserien är en utvecklingshistoria om skärgårdsflickan Maja. Den sista boken "Havet finns inte mer" är en minnesbok över den yngre sonen Bengt. Blomqvist var en ivrig samhällsdebattör som ofta skev insändare och kolumnen "Brev från havsbandet" i tidningen Åland."

Böckerna om "Stormskärs-Maja" filmatiserades 1975 till manus av Benedict Zilliacus med Åke Lindman som regissör och med musik av Lasse Mårtenson. TV-serien blev mycket populär i Finland, också på finskt håll."