Gå till innehållet
Fotoklubben Obscura FOTOKLUBBEN OBSCURA Sök
Meny

Kostutställningen “In Between” av Nayab Ikram

**- Galleria Kalleria, Kaarlenkatu 10, Helsinfors

”In Between” är ett pågående projekt bestående av fotografi, video performance och installation. I projektet formar jag min inre värld genom självporträtt för en större förståelse för identitetsbildningar, med fokus på den tredje identitet och hårets betydelse.

Projektet skildrar min kulturtillhörighet genom mitt hår, på ett medvetet som omedvetet plan, influerat av samhället och personliga erfarenheter.

Jag har tagit självporträtt och filmat två video performance. I video performance porträtterar jag känslan av utanförskap, och längtan att passa in i både det västerländska samt det österländska samhälle. Jag illustrerar denna känsla genom att klippa av mitt hår, för att sedan gräva ner det avklippta håret i mina rötters ursprung i en symbolisk handling.

Genom att gräva ner det avklippa håret ville jag återförenas med mina rötters ursprung på ett fysiskt plan. Men i en oplanerad handling väljer jag att gräva upp håret, i rädslan att ge bort en stor del av mig själv, som visar hur vi istället för att ge upp delat av oss själva, väljer att kvar dem som minnen.

Håret visas i en tredelad installation, tillsammans med mitt babyhår, som klipptes sju dagar efter min födsel, och håret från den första gången jag klippte det kort, som sjuåring.

www.kalleria.fi www.nayabikram.com