Största fotouppdraget – Öspelen 2009

 Obscura nöjd med öspelsfotograferande

Under öspelen sprang fotoklubben Obscuras öspelsfotografer benen av sig för att fånga guldmedaljörerna på frimärks-bilder. Men det var värt det enligt klubbens ordförande Lena Wilson-Laajali.

-Vi gör gärna om det igen!

ÖSPELEN Förra hösten fick fotoklubben Obscura en förfrågan av öspels organisatören Torsten Wikstrand om föreningen var intresserade av ett samarbete med öspelen. Organisationen för Natwest Island Game på Åland behövde nämligen någon som skulle fotografera alla guldmedaljörer, som sedan skulle få ett frimärke med sin egen vinnarnuna på.

Det var ett stressigt arbete som mötte fotograferna ute på öspelsfältet. På fredagen var det till exempel 13 olika grenar med 46 finaler som skulle fotograferas.

-Det var stressigt och varmt, men ett oerhört roligt fotojobb, säger Lena Wilson-Laajali, ordförande i Obscura.

Postens frimärksansvariga Mia Johansson fick ta emot runt 1.000 bilder av Obscura. Den frivilliga insatsen för fotograferna blev hela 348 timmar plus planeringsarbete.

-Jag är mycket stolt över öspelsfotografernas arbete, säger Lena Wilson-Laajali.

Artikel från Ålandstidningen 19.7.2009

Det var ett stort ansvar att se till att alla guldmedaljörer blev fotograferade och ibland behövde fotograferna även fotografera alla semifinalister, då tiden för att frimärken skulle vara klart i vissa fall endast på 5 timmar. Det blev 203 finaler som fotograferades.

FOTOTÄVLING

Mellan fotograferna ordnades en intern fototävling  ”bästa frimärke” i två klasser. I juryn satt Maria Johansson från Posten och Obscuras styrelsemedlem Berit Sundman

Vinnarna i öspelsfrimärken:

PORTRÄTT

  1. Friidrott, 100 m häck damer. Fotograf: Isabella Myllykoski.
  2. Friidrott, 10.000 m herrar. Fotograf: Lena Wilson-Laajali.

ACTION

  1. Friidrott, herrarnas längd. Fotograf: Marcus Björk.
  2. Judo, -100 kg. Fotograf: Christer Boedeker.

ÖSPELSFOTOGRAFER

Therese Andersson, Patrik Andersson, Roland Danielsson, Kristina Hamnström, Frej Edsvik, Lina Abrahamsson, Martin Nilsson, Maria Palme, Mirjam Christensen, Lena Wilson-Laajali,  Isabella Myllykoski, Christer Boedeker,   Marcus Björk och Johanna Englund.