Klubbens historia

Fotoklubben Obscura

Fotoklubben Obscura föddes en oktoberkväll 1976 då ett dussintal fotointresserade personer samlades på restaurang Esplanad. Till en början träffades medlemmarna på olika ställen men efter ett kringflackande liv gav staden, till klubbens förfogande, två små rum i Bergsskyddet. Där inreddes ett litet fotolabb och första kurserna kunde hållas. Med åren ökade medlemsantalet i klubben men som alla andra föreningar var den ekonomiska situationen ansträngd. Lösningen kom då Lennart Alexandersson föreslog att klubben skulle trycka upp och sälja en väggkalender. Kalendern som trycks ännu idag har gjort det möjligt för klubben att driva sin verksamhet och hyra en klubblokal. Under verksamhetsåren förbättrades ekonomin och man flyttade till en större lokal. Klubben köpte möbler, husgergeråd, man utökade med ytterligare ett fotolabb, investerade i en välutrustad fotoateljé och startade upp ett fotobibliotek.

Första Utställningen – ”Bilder från Stan”

Första fotoutställningen arrangerades i januari 1979 under namnet ”Bilder från stan”. (fakta ur 20 års boken) Året 1998 blev fotoklubben tvungen att flytta från Väktargränd då staden behövde klubbens utrymme för sin egen verksamhet. Efter ett intensivt sökande hittade klubben en lokal vid Köpmansgatan 9 där Fotoklubben Obscura där man fick arbetsro i 10 års tid. Sedan 2008 har klubben sin klubblokal på Ålandsvägen 88. Under de trettio åren klubben haft sin verksamhet, har tiderna förändrats och klubben har försökt hänga med i utvecklingen. Man har med jämna mellanrum investerat i olika kameror och tekniska utrustningar. Klubben har haft sina berg- och dalbanor men sedan klubben firade 30 års jubileum 2006 – blåser det nya vindar. Man satsade på flera nya aktiviteter men också gamla som väcktes till liv igen. Under 2006 satsade man på att marknadsföra sig utåt och ge allmänheten en inblick i klubbens verksamhet. Med flera arrangerade utställningar fick man folket att upptäcka fotokonsten – ”en bild säger mer en tusen ord”.

Mattias Klum

Den störst satsningen klubben arrangerat fram tills dess, gick av stapeln 13 oktober 2006 då den internationellt kända fotografen Mattias Klum kom till Mariehamn. En succéartad tillställning med nära 700 personer där Olle Strömberg hälsade publiken välkommen. Bildvisningen och föreläsningen med Mattias Klum skedde på Idrottsgården, där klubben i anslutning till föreläsningen höll en fotoutställning och kaffeservering med åländska produkter som smakprov. Obscura hade speciellt bjudit in de finlandssvenska fotoklubbarna och närvarande var 4 st klubbar, Jakobstad, Närpes, Åbo och Helsingfors. Dagen efter Klum fick fotoklubbarna en rundtur på Åland med bl.a ett besök på ”Ålands Fotografiska museum”. På kvällen hade man supé med klubbarna på restaurang Nautical. Varje fotoklubb fick efter supén representera sin fotoklubb samt visa bilder. Obscura blev även uppvaktad av klubbarna. En mycket lyckad och trevlig och framförallt historisk kväll – där 5 fotoklubbar för första gången träffats på ett och samma ställe.
Efter jubileumsfesten som firades den 27 oktober 2006 på Arkipelag var en stor händelse i Fotoklubben Obscuras historia. Konferencier under festen var Göran Hansen och alla Obscuras ordföranden genom tiderna (som var närvarande) uppvaktades med en ros. Kalle Åström utsågs till fotoklubbens hedersmedlem.

Ö-spelen

2009 var ett händelserikt år för klubben och man hade förutom sin vanliga verksamhet två stora evenmang inbokade i kalendern. Det första evenmanget var Öspelen som gick av stapeln mellan 27 juni och 4 juli 2009. Under Öspelen samarbetade fotoklubben med arrangörer för Öspelen på Åland och Posten på Åland genom att fotografera alla guldmedaljörer, bilden blev sedan ett frimärke som delades ut till guldmedaljörerna vid prisutdelningen. Ett massivt arbete av fotoklubbens fotografer.

Första Fotofestivalen

Efter succén med föreläsningen med Mattias Klum 2006 ville klubben sprida den fotografiska konsten till allmänheten, och mellan 9 – 11 oktober 2009 arrangerade klubben sin första Fotofestival, denna hölls i Alandica i Mariehamn. En otroligt inspirerande helg med internationellt erkända fotografer. Medverkande fotografer var Brutus Östling (Sverige), Mireille de la Lez (Sverige), Anders Geidemark (Sverige), Andy Horner (Åland), Ralf Åström (Finland) och Brendan Delany (Finland).

Mariehamn 150-år

När Mariehamns stad firade 150 års jubileum 2011, anordnade fotoklubben aktiviteter för att fira staden, bland annat fotomaraton i Mariehamn och klubbens årsutställning som fick titeln ”Mariehamn – vår stad  – vår vardag”.  Obscura uppvaktade  Mariehamns stad med en fotobok och dessutom fick staden välja ut ett antal tavlor från utställningen som skall utsmycka stadens utrymme. Till  Ålands museum donerades en fotobok och museet fick även välja ut ett antal tavlor  som dokumentation av nutids fotokonst.  Mariehamns stad bjöd också in klubbens ordförande till den jubiléumsbal som hölls för inbjudna gäster på stadshuset den 21 februari 2011. Ordförande Lena Wilson och hedersmedlem Kalle Åström närvarade på den mycket uppskattade balen, å klubbens vägnar.

Obscuras 40-års jubileum

2016 var året då Fotoklubben Obscura firande 40-års jubileum och det firande vi med att sträcka ut det över ett helt år. Vi började med att anordna en fotofestival under april månad där vi bjöd in Simon Cederqvist (SVERIGE), Timo Hissa (FINLAND) och Nayab Ikram (ÅLAND) som både bjöd på spännande föreläsningar och ny inspiration till gästerna. Föreläsningarna var en succé och fick väldigt bra kritik från både allmänheten och medlemmarna som deltog på föreläsningarna. Under oktober anordnades det en jubileumsmiddag för alla medlemmarna och f.d ordförande inom Obscura. Middagen hölls på Ålands Fotografiska museum i Pålsböle. Vi vill avsluta vårt 40-års jubileum med en utställning, med temat “Kollektion”, och bokreleasen för vår nya fotobok “Svart-Vitt”. Utställning som hängdes upp på Ålands Kulturhistoriska Museum blev den största som Obscura någonsin hade anordnat. Sammanlagt var det 29 fotografer i Obscura som har bidrog med 87 bilder. Medlemmarna skulle med hjälp av tre bilder förklara ett tema som de själva hade valt, vissa hade valt att avbilda höstens vackra färger medans andra valt att fotografera i svart-vitt. Vi ville visa det otroliga mångsidigheten vi har i Obscura och att det alltid finns plats för alla typer av fotografer. Ihop med utställningen hade Obscura även bokreleasen för Obscuras senaste fotobok “Svart-vitt”. Temat för boken var svartvitt för att ge en tillbakablick till den första fotoboken som klubben tryckte upp för 20 år sedan. Den svartvita bilden är starkt på frammarsch och den analoga tekniken börjar väcka nytt intresse bland allmänheten.

Mer info uppdateras