Andy Horner

Norrskensfotografering med Andy Horner och Per Arne Askeland

av Admin

Andy Horner och hans kollega Per Arne Askeland kommer att hålla en kurs i norrskensfotografering och de vill därför höra sig för ifall Obscuras medlemmar är intresserade av att deltaga.

Andy skriver:

Jag och min norske kollega Per Arne Askeland kommer att ordna en kurs i norrskensfotografering i Alta, Nordnorge i november 2012. Detta år blir ett ”peak” år för norrsken, som går i ca 11 års cykler. Alta, som ligger vid sjuttionde

bredgrad och 400 km norr om polcirkeln, har länge varit känd som centrum för norrskensforskning. Norrskenet uppträder här ofta och starkt! Sent i november är den bästa tiden för att få bra bilder på norrsken i Alta. ”Mörkertiden”, då solen alltid ligger under horisonten, har redan inträtt då, det finns gott om snö på fjälltopparna, men fjordarna är fortfarande helt isfria så de kan spegla norrskenet (se bifogade bilder). Även fast solen aldrig visar sig är det inte mörkt. Himlen och snön skapar ett magiskt ”blåtimmesljus” som varar i många timmar och lämpar sig för landskapsfotografering med långa slutartider. Är det mulet väder vid kusten kan man lätt förflytta sig upp på Finnmarksvidden, där det oftast är klarare (men mycket kallare).

På kursen kommer vi att gå igenom avancerade tekniker för nattfotografering och fotografering i befintligt ljus. Om vädret tillåter kommer vi också att göra en spännande vinterresa med övernattning till Nordkapsklippan, det europeiska fastlandets nordspets.

Vi bor på ett bekvämt internat på Öytun folkehögskola, strax utanför Alta och vi har tillgång till datorer med bildbehandlings- och projiceringsmöjligheter.

Kursdatum:  20-27 november 2012

Pris inkl. inkvartering och all mat, samt flyg Oslo-Alta t/r, hamnar på ca 1200 euro (beroende på aktuell euro-kurs).

Ta gärna kontakt med mig så fort som möjligt, ifall du är intresserad av att följa med på denna exotiska kurs.

Sista anmälningsdag är den 01.09.2012 och bästa sättet att anmäla sig på är via andhorner@gmail.com. För frågor och mer information – ring 0457 3434112.

Bästa sensommarhälsningar!

Andy