Nada Njiente, 54 år, är skådespelare, dansare och strippa. 

KLEINE NACHTREVUE är en erotisk, burlesk klubb i Berlin som funnits under 20 år. Kvinnorna, som arbetar där, har sin bakgrund i teater, balett, akrobatik, sång och burlesk. Kleine Nachtrevue är en plats för skarptungade ord, tvetydiga texter och för avskalade kläder. Här utför stripporna olika erotiska teaterpjäser och shower. Kvinnornas ålder är från 23 till 54 år.

Sanna Sjöswärd – Bildföreläsning

av Patrik Almblad

Fotoklubben Obscura bjuder in både allmänheten och föreningens medlemmar in på en föreläsning med Sanna Sjöswärd den 3:e november 2018 i Sjöfartsmuseet i Mariehamn.

 • Tid: 3.11.2018, kl 10 – 13:45
 • Plats: Auditoriet, Sjöfartsmuseet i Mariehamn
 • Entré: 10€, 5€ med Nyankortet. Obscuras medlemmar går gratis emot uppvisat medlemskort.
 • Antal platser: 108 sittplatser, finns även platser för rullstolar.
 • Vi tar ej emot förtidsbokningar, så det är först till kvarn som gäller.
 • Fotoklubben Obscura bjuder på kaffe vid pausen.

  Frågor hänvisas till styrelsen på följande mailadress: styrelsen@obscurafoto.org


  Sanna Sjöswärd – Foto: Lars Tunbjörk

  Vem är Sanna Sjöswärd?

  Sanna Sjöswärd, född 1973 i Teheran, Iran, prisbelönad svensk fotograf. Hon har skrivit en självbiografi med titeln ”Min mamma är en persisk prinsessa” (Norstedts, 2009).

  Sanna Sjöswärd har arbetat som professionell fotograf sedan 2002. Hon har haft flera uppmärksammade fotoutställningar, däribland ”Rötter” (Roots) och ”Eldsjälar”. Den första har även visats vid Photographic Gallery i New York. Hon har mottagit flera priser för utställningen och boken ”Rötter/Roots” (2006).

  Sanna Sjöswärd kom till Sverige 1977 som adopterad från Iran och växte upp på Lidingö utanför Stockholm. ”Min mamma är en persisk prinsessa” handlar om hennes liv.

  Hon skapar kommunikation med det visuella intrycket. Hennes fotografier har regelbundet publicerats i de flesta av Sveriges största tidningar, tidskrifter och utländska tidningar. Sanna arbetar kommersiellt och redaktionellt. Hon arbetar med bokförlag, tidningar, företag, organisationer. Hon har vunnit många utmärkelser för sitt arbete, bland annat flera priser i Årets Bild , Arbetetsmuseums Dokumentära Fotopris, KW-Gullers-stipendiet, Konstnärsnämndens arbetsstipendium och Författarfondens arbetsstipendium.

  Sanna arbetar också med längre bok projekt och utställningar. 2006 släppte hon sin första debutbok och turnerade utställning Rötter/Roots. 2008 släppte hon i samarbete med Svenska Kyrkan boken och turnerade utställningen ”Präst & Kvinna”.

  Text från Kamera & Bild om utställningen ”Präst & Kvinna”

  2007 fick Sanna Hasselbladstiftelsens Grez-sur-Loing-stipendium. 2010 fick Sanna Svenska fotografernas förbunds Kavalla stipendium.

  2011 släppte hon i samarbete med Norska Kyrkan boken och turnerade utställningen ”Kvinners Kall”.

  I september 2011 ges boken Eldsjälar och utställningen ut på förlaget Bladh by Bladh, där hon har intresserat sig för trettio starka människoöden. Boken Eldsjälar består av fotografisk dokumentation och samtal med människor som brinner för något och som vågar ta strid för sina tankar och handlingar. De vill alla bidra till förändring och ett bättre samhälle. Det kan handla om kampen för lilla människan, mänskliga rättigheter, tillhörighet, identitet, solidaritet eller det konstnärliga skapandes villkor.

  2012 utseddes Sanna Sjöswärd till Årets fotograf av nättidningen Alba.nu.

  I juni 2012 avtäcks Hedersporträttet på Gripsholms slott. I år föreställer det författaren Theodor Kallifatides avbildad av fotografen Sanna Sjöswärd. Frågor som rör främlingskap och identitet är något som intresserar båda och porträttet fångar författarens lågmälda och eftertänksamma personlighet.

  Sanna Sjöswärd får KW Gullers-stipendium 2012. K.W. Gullers stipendium på 10 000 kronor delas ut för förtjänstfulla insatser på det dokumentära fotografiets område. Stipendiet inrättades till K.W. Gullers 60-årsdag 1976 och förvaltas sedan 1990 av Nordiska museet.

  Nationalmuseum och Nordiska Museet i Stockholm har hennes samlingar.

  Interjuv med Sanna via Moderskeppet

  Finns även en interjuv med Sanna Sjöswärd på Moderskeppet ifall ni skulle vara mera intresserade och veta mer om henne och hennes fotografiska resa.

  https://moderskeppet.se/live/i-blickfanget-sanna-sjosward/

  Sanna Sjöswärd hemsida

  Sanna Sjöswärds hemsida: http://sannafoto.se