Årets bild 2015 & Årets fotograf 2016

av Patrik Almblad

Årets Bild 2015

Årets första medlemsmöte är avklarat och det nya fotoåret är igång.

Huvudpunkten vid medlemsmötet är som vanligt tävlingen ”Årets bild” för 2015, i vilket klubbens medlemmar tillsammans röstar fram den bästa bilden från föregående år. I årets upplaga deltog cirka 20 medlemmar med sina bilder och efter att röstningen avslutas stod Susanna Eklund som en klar vinnare med 29 poäng (se nedan).

Susanna Eklund fick som första pris en (1) pokal ”Årets Bild 2015” och 50€ i prispengar, utöver det fick hon även boken ”Åland – Fyra årstider” av Andy Horner.

Samtliga prisplaceringar fick även två (2) stycken middagsbiljetter till Eckerölinjen, sponsorerat av EckeröLinjen, samt en reflex nu när det är så mörkt ute.

Bilderna som tog andra samt tredjeplatsen ser ni nedanför.

I pris: Susanna Eklund
II pris: Susie Johansson
III pris: Berit Sundman

Ett stort tack till alla medlemmar som lämnade in bidrag för tävlingen och till alla som var med och deltog i röstningen.

Årets Fotograf 2015

Under medlemsmötet meddelades också att Siv Mattsson har valts till Årets Fotograf 2016 och kommer att få hålla en egen utställning i höst (november). Mera information angående denna utställning kommer under hösten.

Vi önskar Siv lycka till och ett stort Grattis!

Nya poster inom Fotoklubben Obscura

Vi har även i år gjort lite omändringar i styrelsen för fotoklubben. Under årets första styrelsemöte så valdes Camilla Sipinen som ny kassör till klubben. Tom Eckerman ställde upp att sitta kvar på sin post som vice-ordförande och Susie Johansson ställde även upp att sitta kvar som sekreterare.

Som vi tog upp på höstmötet så har det kommit in fyra nya in till styrelsen, och styrelsen ser ut för 2016 enligt följande:

Patrik Almblad, Ordförande
Tom Eckerman, Vice-Ordförande
Susie Johansson, Sekreterare
Camilla Sipinen, Kassör

Tobias Braun
Martin Nilsson
Anneli Söderbo
Susanna Eklund
Ingmar Eriksson

Årsutställningen 2016 – Kollektion

Tänkte berätta lite historia bakom hur denna ide kom till världen först.

Patrik Almblad och Gunilla Jansson har diskutera lite fram och tillbaka om att detta under några månader, denna iden började redan under gruppdiskussionskvällarna vi hade under förra året. Vi pratade om att ordna en fotokollektion i någon form, vi diskuterade om det skulle vara en tävling först som skulle vara under hela år 2016. Vi tog upp detta på medlemsmötet och diskuterade saken vidare bland medlemmarna och vi kom fram till att vi skall ha detta som årsutställning.

Varje medlem får bestämma ett eget tema som den är sugen på att fotografera, t.ex ”Livet på Åland”, ”Småmonster i skogen”, ”Bortglömda drömmar”. När väl man har bestämt sig för för ett tema för sin kollektionen skall man försöka beskriva temat med hjälp av tre (3) bilder som skall ha en röd tråd.

Vi kommer diskutera detta vidare under året, var inte rädd och ställa frågor till styrelsen via mail eller ta upp frågorna på medlemsmötena.

Vad är då en Kollektion?

En kollektion brukar bestå av tre (3) till fem (5) bilder, bilder ska innehålla en röd tråd igenom alla bilder. Kollektionen ska ge betraktarna en känsla av att bilderna hör ihop och att alla ingående bilderna enskilt är starka och att inte någon kan tas bort utan att helheten går förlorad.

Vart skall utställningen vara och hur stora bilder får man ha med?

I nuläget vet vi inte ännu vart vi ska vara. Vi diskuterade lite om hur utställningen ska presenteras för allmänheten och ett förslag var att göra som vi gjorde till utställningen på Fotografiska Museet i Pålsböle, att varje fotograf får en viss yta och inom den ytan får presentera sin kollektion. Men det är inget som är bestämt ännu, detta får diskuteras mera inom styrelsen och bland medlemmarna. Det är beroende på vart vi kommer få ställa ut denna samling bilder.

Relger & Vilkor

 • Tema: ”Kollektion”
 • Antal bilder i kollektion: 3 bilder
 • Färg eller svart/vitt
 • Motivet är valfritt och manipulering av bilderna är tillåten
 • Yta: xx X xx (cm)
 • Bilderna ska vara inlämnade i JPG-format och största möjliga upplösning. Lägg bilderna på en USB-sticka eller en CD-skiva och lämna in dem till styrelsen. (bilderna kan också lämnas in genom att man lägger dem online, t.ex. på dropbox och skickar länken till styrelse@obscurafoto.org)
 • Mera regler diskuteras inom styrelsen.

  Bildkritik-kvällar

  Fortsätter som vanligt, nästa möte är den 26:e januari kl: 19:00

  Nästa medlemsmöte

  Nästa medlemsmöte är den 9 februari kl. 19:00 – 2016, mera information kommer.

  Vi håller på att planera vårens aktiviteter.